Blog Ed Wijker

Gedurende de hele periode dat de Sequoia Lodge in ontwikkeling was heeft Ed Wijker een blog bijgehouden. Dit loopt vanaf het eerste moment dat er over een nieuwe bar werd gesproken tot en met de opening van de bar en de binnenkomst van het nieuwe meubilair. Om dit stuk historie niet verloren te laten gaan is dit blog in zijn geheel overgenomen op deze site en nog na te lezen.

 

De blog begint op 8 januari 2009 en loopt tot en met de oplevering 9 maart 2012.

 

We starten hieronder met de inleiding van de blog door Ed zelf.

 

Veel plezier met dit stukje VPCB historie.

9

Beste collega's,
Naarmate er meer over de nieuwbouwplannen voor Malkenschoten bekend werd begon ik mij af te vragen of er ook rekening was gehouden met een personeelsbar en activiteitenruimte voor de VPCB. En zoja, of die wel aan onze wensen zou beantwoorden. Vanuit die zorg heb ik toen een beleidsnotitie opgesteld die daarna namens het Algemeen Bestuur is ingebracht bij de Stuurgroep Nieuwbouw. Sindsdien zit ik samen met Remco Aalhuizen (vz. muziekclub) en Sjoerd Adema regelmatig met de bouwcoördinator aan tafel.

 

Mede door mijn grote belangstelling voor architectuur heel leuk om te doen. Uiteraard houden we contact met alle belanghebbenden binnen de vereniging. Maar ook jullie, VPCB-leden en niet-leden, vergeten we niet. Via deze weblog zal ik daarom elke nieuwe mijlpaal met jullie delen.

 

Met vriendelijke groet, Ed Wijker, contactpersoon VPCB-nieuwbouw.

Hoe het begon

In januari 2009 heeft het Algemeen Bestuur van de VPCB een beleidsnotitie aangeboden aan de directie van GFSA. In dit rapport is aangegeven welke rol de personeelsvereniging voor de medewerkers en het bedrijf vervult en pleit de VPCB voor een waardige nieuwe locatie binnen de nieuwbouwplannen. De notitie ging vergezeld van een lijst met eisen en wensen. Daarna is de VPCB uitgenodigd voor een gesprek.

 

In maart 2009 vond ons eerste gesprek plaats met Bart Voortman, directeur GFSA. Hier maakten we uitgebreid kennis met de nieuwbouwplannen die er veelbelovend uitzien. Voor wat betreft de VPCB-ruimte was het nieuws zowel positief als negatief. Positief was dat er wel rekening met ons was gehouden, maar minder blij waren we met het feit dat de locatie en het aantal gereserveerde vierkante meters al min of meer vaststond. Toch zijn we na meerdere prettige gesprekken tot het besef gekomen dat de “aangewezen” locatie een bijzondere plek is met een meerwaarde, zowel voor de personeelsbar als de clubs.

De clubs op één lijn

Het afgelopen half jaar hebben de belanghebbende clubs (Biljart, Darts en Muziek) en de barcommissie voornamelijk besteed aan de onderlinge afstemming over een optimale ruimte-indeling. Het lastige daarbij was dat lang niet alle bouwtechnische feiten bekend waren. Intussen waren de bouwtekeningen ook al een paar keer aangepast, waardoor we een paar keer opnieuw aan de slag moesten.

 

Door de laatste verandering in het ontwerp was het niet meer mogelijk om alle activiteiten in de beschikbare ruimte te realiseren. Ook bleek het niet mogelijk en uiteindelijk ook minder wenselijk om de bar centraal t.o.v de clubactiviteiten te plaatsen. Na enige discussie, inmiddels was het al 2010, viel het besluit om de muziekclub een ruimte op laag 1 toe te wijzen.

 

Keuken en bar staan vast

Het was nog net voor de bouwvak-vakantie dat we de technische specificaties voor de bar en keuken moesten opleveren. Gelukkig hoefden we dat niet zelf te doen. Daarvoor was een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. Maar dat nam niet weg dat ik samen met onze vaste barman binnen een paar dagen het voorstel bestudeerd moest hebben en onze opmerkingen moest inleveren.

 

Maar we konden wel blij zijn met het resultaat: een modern geoutilleerde keuken met diverse apparatuur en een bar met vier biertaps en een aparte koelcel met een vaste aansluiting voor de fusten.

 

Hoe de bar er precies uit komt te zien staat los van de techniek. Inmiddels zijn we in een fase gekomen dat we ook dat , plus de verdere aankleding en inrichting van de ruimten moeten gaan bepalen. Hierin hebben niet alleen de vaste clubs en de bar-commissie een stem, maar ook jullie. Dus vul de enquȇte s.v.p. zo snel mogelijk in!

Vlag in top!

Er wordt niet stilgezeten. Zoals je met eigen ogen kunt zien schieten de gebouwen als paddestoelen uit de grond. Zo ook het Logistiekgebouw achter het bos. Inmiddels staat het hele stalen skelet al en is de vlag in top gegaan! Spannend om te zien hoe snel het ineens gaat.  De bovenste laag van het gebouw op de foto wordt het domein van de VPCB. Bijna 2-wekelijks heb ik samen met Remco Aalhuizen (vz. Muziekclub) en Sjoerd Adema (vz. Barcommissie) een overleg met bouwcoördinator Eddy Hogt.

 

Over twee weken gaan we de inrichtingswensen bespreken en zal o.b.v. onze ideeën een interieuradvies worden opgesteld. Ook gaan we alle aansluitpunten voor stroom, licht, geluid, internet e.d. op tekening vastleggen. Het komt nu wel heel dichtbij! Als de bouw op planning blijft zoals nu het geval is, kunnen we in juli en augustus waarschijnlijk al beginnen met de afbouw en het inrichten. Tot de volgende Blog!

Interieuradvies

Vandaag was een spannende dag. Het interieur-adviesbureau dat betrokken is bij de totale nieuwbouw presenteerde een voorstel voor het interieur van onze nieuwe personeelsontmoetingsruimte met bar (zie foto). Tijdens dit bouwoverleg werd de VPCB-nieuwbouwcommissie verrast door een zeer fraai ontwerp met het thema ‘bos’. Dit thema had de commissie ook meegegeven om aan te sluiten bij het campus-concept Veluwe. Ook zijn elementen van het specifieke gebouw in het ontwerp meegenomen.

 

Helaas moeten we het ontwerp nog even geheim houden omdat we nog een paar cruciale zaken met de vaste gebruikers (clubs) moeten afstemmen. Over een kleine maand hopen we jullie te kunnen laten meegenieten. Ik heb wel een paar actuele foto’s van het gebouw. Zie foto-pagina. Tot de volgende keer!

Locatiebezoek

Op 30 maart was het zover! Eindelijk naar de bouwlocatie om met eigen ogen te aanschouwen hoe de VPCB-nieuwbouw vordert. Maar niet voordat wij een helm hadden opgezet en veiligheids-laarzen hadden aangetrokken. Gelukkig zat het weer mee en scheen de lentezon volop. Via een tijdelijke trappartij betraden wij ons nieuwe domein. Een vreemd idee: nu weet je nog niet hoe het straks allemaal precies zal zijn en over een jaar weet je al niet meer beter. Maar voorlopig kijken we verlangend uit naar ons eerste biertje op het dakterras. Kom op jongens, nog even doorwerken!

 

Bekijk de nieuwe fotoserie elders op deze site.

Oplevering komt in zicht

Opleveringen vlak voor de bouwvakantie zijn altijd stressvol.     Dat geldt ook voor de Sequoia Lodge. Strakke deadlines, snelle beslissingen, andere vloer, tegenvallers, miscommunicatie: een scenario dat voor vrijwel elke oplevering in de bouwsector van toepassing is. Toch mogen we er nog steeds van uitgaan dat de oplevering slechts 1 week uitloopt. Wel een belangrijke week, want veel leveranciers staan klaar om hun deel van het werk te doen, zoals het installeren van de bar, de keuken, de op maat gemaakte kasten en het speciaal ontworpen vaste meubilair.

 

Volgende week komen hijskranen in actie om de grote stukken omhoog te brengen. Ook de loodzware biljarttafels van de biljartclub gaan in de takels. Een spannende gedachte. Daarna worden ze met precisie volgens de wedstrijdregels op hun plaats gebracht en van nieuwe banden en nieuw laken voorzien. Er moet nog veel gebeuren, maar we gaan er van uit dat we op tijd klaar zijn.

Van Bouwput tot...

Eén grote bouwput. Zo kun je de locatie Achmea Malkenschoten momenteel wel noemen.  Achmea bouwt hier namelijk diverse nieuwe gebouwen volgens het campus-model. De eerste fase is inmiddels klaar. Voor de tweede fase moeten alle oude gebouwen wijken, inclusief de Country Bar van de VPCB. Aan de ene kant jammer, maar we krijgen er wel een prachtige, nieuwe personeels-ontmoetingsruimte voor terug! Binnenkort kunnen we de sleutel van onze splinternieuwe Sequoia Lodge al in ontvangst nemen. Niet om aan de bar te gaan hangen, maar om de handen uit de mouw te steken. Want er is nog genoeg te doen.

 

De Sequoia Lodge is gesitueerd op de 2e verdieping van het Logistiekgebouw. Een pand dat opvalt door zijn bijzondere architectuur en van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt op het omringende bos. De Sequoia Lodge wordt in stijl ingericht: hier kun je heerlijk ontspannen, inspiratie opdoen en aan diverse (ook nieuwe) activiteiten deelnemen. Extra trots zijn we op het ruime dakterras dat zich uitstekend leent voor barbecues, feestjes en gezellige zomeravonden. Genoeg verklapt, de rest moet je straks maar met eigen ogen komen aanschouwen!

De laatste loodjes

Zoals al eerder gezegd, elke oplevering in de bouwsector is een spannende gebeurtenis. En meestal een race tegen de klok. Helaas bleven ook wij niet verschoond van tegenslagen. We zullen jullie die besparen, maar een ding is zeker: op vrijdag 2 september vindt onze officiële opening plaats.
We weten nu al dat het “losse” meubilair pas weken later geleverd zal worden. Ach, dan hebben we ook meer ruimte om al die honderden nieuwsgierige collega’s te kunnen ontvangen!

Geslaagd openingsfeest

Superweer (dik 30 graden Celsius) en een superfeest met ruim 200  bezoekers. Zo zullen wij ons vrijdag 2 september 2011 herinneren. Leuke acts en de prettig klinkende vinylplaten van Naald & Kraak droegen bij aan de goede sfeer. Met name het ruime dakterras bleef tot middernacht een zeer aantrekkelijke plek om te vertoeven. Menigeen was aangenaam verrast en heeft zich positief uitgelaten over de nieuwe locatie. In zijn speech memoreerde interim voorzitter Jacco Pruijssers dat de VPCB die dag precies 41 jaar bestond. Een dubbelfeest dus. Het bleef nog lang druk. Ik heb mij laten vertellen dat er naast veel frisdrank en wijn maar liefst 4 fusten bier zijn leeg getapt. De door de VPCB ingehuurde taxi’s waren dan ook geen overbodige luxe. Nog even nagenieten? Bekijk hier de video.

Van pakket tot spel in 2 uur

Om 14:00 uur nog een pakket, om 16:00 uur speelklaar. Ik heb het over ons splinternieuwe poolbiljart. Het is vrijdagmiddag 14:00 uur. Eindelijk wordt het lang verwachte poolbiljart geleverd. Wederom een spannende gebeurtenis. Want zonder flinke hijskraan gaat het niet. En net als een paar maanden geleden bij de biljarts werd het een geslaagde, zachte landing op het dakterras. Daarna werd het pakket uitgepakt en de tafel opgebouwd. Na het installeren van de geldinworpautomaat (slechts 1 euro per spel) en het testen van de ballenloop kon de leiplaat erop worden gelegd. Voor het plaatsen van de eendelige leiplaat van zo’n 400 kg waren 4 stoere mannen nodig. Na de laatste checks konden de heren zich ontspannen aan de bar. Ik had het stiekem gehoopt, maar niet verwacht dat de pooltafel al meteen om 16:30 uur in gebruik kon worden genomen. En ja hoor, de eerste liefhebbers stonden in de rij om hem in te wijden. Ik blij, zij blij. Dat er nog maar vele gezellige pooluurtjes mogen volgen... Tot ziens! Bekijk hier de foto's van de installatie.

Bijna glas-dicht

Ongelooflijk, hoe snel de bouw vordert. De foto hierboven is al weer achterhaald.  Ondanks de koude winter zijn er maar weinig niet-werkbare dagen geweest. De bekleding van het exterieur is aangebracht en bijna alle raampartijen zijn al van glas voorzien. De afbouw kan beginnen en de leidingen worden al getrokken. Tijd voor een bezoekje aan de bouwplaats, vinden wij. Ik ben ontzettend benieuwd hoe e.e.a. er in werkelijkheid uitziet.

 

Ik hoop jullie snel wat foto’s en filmpjes te kunnen laten zien. Oja, de Raad van Bestuur van Achmea heeft onze nieuwe locatie haar zegen gegeven. Dat wil zeggen dat er formeel toestemming voor een personeelsbar is en dat ook de financiering voor deze locatie incl. de basisvoorzieningen geregeld is.  Een hele geruststelling!

Hoogtepunten en dieptepunten

Onlangs werden de nieuwe statafels en lage tafeltjes bezorgd, volledig maatwerk en betaald door GFSA. Hoewel ik eigenlijk heel blij had moeten zijn met deze langverwachte meubels was ik zwaar teleurgesteld. Hoe kwam dat nou? Heel simpel: mijn verwachting over kleur en uitvoering stemde totaal niet overeen met hetgeen feitelijk besteld en geleverd was. Geen fout van GFS bleek achteraf, maar een miscommunicatie tussen mijn contactpersoon en ondergetekende. Inmiddels ben ik de teleurstelling al weer te boven. Daarbij geholpen door zaken die wel naar verwachting of zelfs boven verwachting waren. De afgelopen 2-3 weken zijn er veel zaken (alsnog) geregeld. Zo is er een laag toegevoegd aan de barkast, een extra ruimte waar het glaswerk goed tot z’n recht komt. Aan de voorzijde van de bar zijn haken bevestigd waaraan je een tas of jasje kunt hangen.

 

Opvallend is een enorme boomstam van maar liefst 800 kg die van horen zeggen met een kraan naar binnen is gebracht. Op dit moment zou je hem als statafel kunnen gebruiken, maar hij is speciaal bestemd voor het spelletje spijker-slaan. Hamer en spijkers komen eraan! Verder zijn er nu voldoende (tijdelijke) kapstokken aanwezig en is het poolbiljart weer bedrijfsklaar: vandalen hadden hem omstreeks de kerst onklaar gemaakt. Daar heb ik geen goed woord voor over :-(   Inmiddels is er een duidelijke gebruiksaanwijzing voor de muntautomaat, een keuenhouder, een nieuw afdekzeil en binnenkort worden er lampen boven gehangen. Ook zijn de gele banken bij de biljart omgedraaid richting dartbanen wat meer zitmogelijkheden biedt.

 

Onbetaalde rekeningen behoren straks ook tot het verleden. Het duurt namelijk niet lang meer of je kunt je rekening betalen via de Chipknip. Onze nieuwe kassa is er geschikt voor en op laag 0 van het Logistiekgebouw bevindt zich een Chipknip-oplaadpunt.

 

Ik hoop van harte dat we een warm en zonnig voorjaar krijgen, want ons dakterras is ook klaar om veel bezoekers te ontvangen: meer dan genoeg zitjes en bovendien is er nu water en stroom voor bijvoorbeeld beplanting, een barbecue of buitenbar.

 

Ben je een tijdje niet meer in de Sequoia Lodge geweest? Kom dan de veranderingen maar eens met eigen ogen aanschouwen! En er gaat nog meer gebeuren. Binnenkort gaan we aan de slag met de rest van ons interieur: nieuwe barkrukken, een paar gemakkelijke zitjes en nog veel meer.